5 idei inainte sa aplici la oferte de munca in strainatate

Poate ca nevoia de bani sau dorinta de a te dezvolta intr-un altfel de mediu te pot ademeni catre necunoscutul plin de oportunitati ale strainatatii.

Auzi peste tot povesti de succes si ti se spune ca acolo este mai bine. Cu toate acestea, aplicarea la un loc de munca in strainatate reprezinta o decizie care iti schimba complet traiectoria in viata si ale carei efecte vor fi pe o perioada indelungata de timp.

Asadar, daca ideea plecarii te tenteaza din ce in ce mai mult, iti prezentam cele mai importante lucruri, pe care trebuie sa le iei in considerare atunci cand te hotarasti sa faci acest pas. Prin urmare, inainte de a semna aplicatiile unor oferte de munca in strainatate, iti recomandam sa pui in balanta urmatoarele aspecte:

Poti sa faci fata schimbarilor de cultura?

Oriunde vei merge, nu va fi niciodata ca acasa. Insa, exista persoane care sunt atrase de un anumit stil de viata si de o anumita cultura, asa ca pentru ele plecarea reprezinta de fapt o escapada din cotidianul in care nu se regasesc. Trebuie sa te gandesti daca locul in care vrei sa te muti cu jobul este potrivit pentru principiile si pentru personalitatea ta.

Chiar daca crezi ca te poti adapta sau ca este un compromis pe care ti-l poti permite, vei vedea ca acest aspect va influenta chiar si performantele tale la noul loc de munca.

Chiar daca vorbesti limba respectiva, asteapta-te la diferente de opinie si la tot felul de situatii neasteptate. Specialistii vorbesc chiar despre natura noastra de a recrea intr-un fel sau altul mediul de acasa, iar acest lucru cu siguranta ca va genera anumite diferene in comunitatea din care vei face parte. Asa ca nu subestima acest lucru si studiaza atent cultura din tara repsectiva.

Ce se va intampla cu familia si cu cei dragi tie?

Chiar daca te gandesti ca vei pleca pentru o perioada anume de timp sau daca iti proprui sa vii mai des in vizita acasa, este posibil ca oferta de munca in strainatate sa iti restranga considerabil prioritatile. Pregateste-te emotional pentru momentele importante, pe care nu le vei mai petrece impreuna cu acestia la aniversari sau la alte sarbatori de familie.

Plecare ta si distanta va avea un impact major asupra relatiilor cu cei din jur. Cu toate acestea, nu te opri doar la acest aspect. Sa aplici la oferte de munca in strainatate poate sa insemne prieteni si chiar o relatie noua, asa ca pune in balanta atent ce vrei sa schimbi in viata ta.

Ce fel de inceput va fi acesta pentru tine?

Urmarind ideea de la punctul anterior, mediteaza putin asupra felului in care vrei sa percepi aceasta plecare la munca in strainatate. Va fi o sansa pentru tine sa te reinventezi sau reprezinta mai mult un compromis pe care vrei sa ti-l asumi pe o anumita perioada de timp?

De asemenea, gandeste-te cum iti va afecta aceasta schimbare viata si cum iti poate imbuntati imaginea. Probabil ca acest lucru iti va da sansa sa o iei complet de la capat si sa arati lumii o varianta mult mai buna a ta. In orice caz, schimbarea locului de munca cu unul in afara va avea un impact major asupra personalitatii tale.

Asigura-te ca ai inteles diferentele de trai si de costuri din tara respectiva!

Cand aplici la oferte de munca in strainatate, majoritatea sumelor vehiculate in anunturi par foarte atragatoare. Cel putin pentru Romania, din cauza diferentelor de nivel de trai. Cu toate acestea nu te iluziona si nici nu te entuziasma mai mult decat este cazul, pentru ca acolo costurile si valoarea banilor sunt diferite.

Intereseaza-te despre chirii si calculeaza-ti in detaliu cheltuielile lunare necesare, astfel incat sa ai o perspectiva cat de cat realista asupra veniturilor tale. Nu este prea placut sa mergi intr-o tara cu foarte multe posibilitati si tu sa nu iti permiti nici strictul necesar. In acest caz, plecarea ta nici nu prea se justifica. De altfel, gandeste-te si la alternative, cum ar fi un coleg de apartament pentru prima perioada.

Cum se va integra noua oferta de munca din strainatatea in planul tau profesional din viitor?

Candva poate ca planuiesti sa te intorci sau poate ca vrei sa ramai acolo pentru totdeauna. Indiferent de ceea ce iti doresti, drumul pe care il alegi iti va marca cu siguranta traiectoria profesionala. Daca vei lucra intr-o ramura opusa cu pregatirea ta pana la momentul respectiv, va trebui sa ai destula energie sa o iei de la inceput cand revii in tara.

Pe de alta parte, iti va fi destul de greu sa revii la ceea ce ai lasat, doar ca sa faci niste bani din vanzarile intr-un lant de fast food, desi tu esti licentiat ca profesor.

Iar daca inca nu stii ce vrei sa faci in viitor, ia in considerare oportunitatile pe care ti le ofera urmatorul loc de munca in strainatate.

Momentan nu exista comentarii

Lasa un comentariu

Your email address will not be published.

BLAIR.RO - Revista online dedicata publicului feminin din Romania.

SUNTEM PREZENTI PE: