Actele necesare la cununia civila pentru o „casa de piatra”

Se apropie marele moment si stii ca un simplu „Da” se transforma in alergatura dupa actele necesare la starea civila, astfel incat, pentru a-i lua oficial numele de familie trebuie sa parcurgi cativa pasi birocratici esentiali.

Ceea ce trebuie mentionat despre acest intreg ritual civic este ca reprezinta inregistrarea legala a casatoriei voastre in orasul sau in localitatea in care locuiti. Pentru ca aceasta sa se configureze in termeni corecti, cei doi miri trebuie sa aiba implinita varsta minima de 16 ani in cazul femeilor si respectiv 18 ani in cazul barbatilor.

De asemenea, cuplul trebuie insotit de doi martori, care se prezinta la starea civila cu buletinele in original. Insa, pentru a ajunge pana aici, ai nevoie de cateva documente pe care sa le depui intr-un dosar, asa ca pregateste-te din timp.

Pentru a fi sigura ca nu ratezi niciun detaliu, iti prezentam o lista cu actele necesare pentru acest pas, clarificand nelamuririle de baza:

1. Declaratia de casatorie

Nu este de ajuns sa vreti, ci trebuie sa si aratati asta in scris. Documentul pentru declaratia de casatorie poate fi gasit la Primarie sau poti evita un drum, descarcandu-l online. Avand in vedere ca este vorba despre un fromular ce necesita completarea electronica sau imprimarea directa, consideram ca cea de-a doua solutie este mult mai la indemana.

2. Cartea de identitate

Este necesar ca fiecare dintre cei doi miri sa prezinte pe langa originalul, pe care il vor avea cu ei in ziua cea mare, si o copie dupa buletin sau cartea de identitate.

In ceea ce ii priveste pe cetatenii straini, acestia trebuie sa isi dovedeasca prezenta prin pasaportul original inca valabil la momentul in care sunt depuse actele.

3. Certificatul de nastere

La fel ca la punctul anterior este nevoie de un original si de o copie pentru fiecare dintre cei doi viitori soti.

4. Actul sau dovada separarii dintr-o casatorie anterioara

In cazul in care unul sau ambii parteneri au fost casatoriti anterior si relatia s-a intrerupt printr-un proces de divort, este necesar sa se depuna la oficiul starii civile toate documentele care sa ateste desfacerea casatoriei. Astfel, lista este completata de sentinta de divort irevocabila si definitiva in original si copie, certificatul de divort tot in original si copie si de un certificat de casatorie completat cu mentiunea, dupa caz, de deces sau de divort.

5. Certificatul medical

Inainte de a depune actele pentru starea civila este necesar sa faci o vizita la medicul de familie pentru a-ti elibera un certificat medical prenuptial. Acesta este efectuat in urma unor testari pentru depistarea unor boli precum sifilisul sau a virusului HIV, impreuna cu rezultatul unei radiografii pulmonare care sa verifice stare de sanatate si sa elimine suspiciunea unei eventuale imbolnaviri de tuberculoza.

Este important de stiut ca acest certificat medical trebuie eliberat cu pana la 14 zile mai devreme de momentul oficializarii casatoriei din punct de vedere legal.

6. Act pentru regimul matrimonial

Vizitele continua cu solicitarea unui notar de a elibera un act ce va dovedi regimul matrimonial si care se depune in original, impreuna cu timbrele fiscale.

Daca ati reusit sa indepliniti toate conditiile, felicitari! Nu mai trebuie decat sa depuneti juramintele cu voce tare si apoi petrecerea poate sa inceapa.