Afla de ce ai nevoie pentru a realiza cele mai bune fotografii. Ghidul fotografului incepator

„Ceea ce imi place mie cel mai mult la fotografii este faptul ca ele surprind un moment, ce s-a dus pe vecie si este imposibil de reprodus” (Karl Lagerfeld)

Care este insa diferenta dintre o fotografie si o poza?

Poza este rezultatul declansarii butonului on al camerei foto. Probabil ca a sunat prea din topor. Cam asa si este. Sunt imaginile pe care le surprinzi la o petrecere, intr-o calatorie, pe care vrei sa le pastrezi ca amintire. Unicul scop pentru care le realizezi este acela de a pastra vie amintirea momentului respectiv.

In cazul in care apar elemente tehnice, incadrarea in ecran, conturarea unei povesti care transmite un mesaj, utilizarea luminilor intr-un anumit fel, atunci cu siguranta vorbim de fotografie. Scopul ei poate sa fie si acela de a pastra in amintire un moment, insa este mai degraba o creatie artistica. Un amalgam de constructii vizuale care produc un rezultat unic, placut privirii.

Ce trebuie sa stie un fotograf profesionist?

Pentru a realiza fotografii profesionale, trebuie mai intai sa iti cunosti foarte bine camera. Dispozitivul te va ajuta, reglandu-si optiunile singur, insa trebuie sa inveti, treptat, sa faci propriile setari. Pentru asta, arunca o privire peste manualul de instructiuni sau urmareste tutoriale pe YouTube. Daca vei ramane pe modul automat, nu vei reusi niciodata sa inveti cum sa fii un fotograf profesionist si cum sa realizezi albume foto personalizate.

Intelege cadrul – dupa ce ai invatat bine toate setarile si efectul pe care ele il pot avea asupra fotografiilor, tot ce trebuie sa faci este sa le pui cap la cap si sa lasi imaginatia sa lucreze. Mediul inconjurator este vast, insa el trebuie sa fie prietenul si nu dusmanul nostru. Incearca sa vezi in ansamblu si sa privesti totul prin obiectivul camerei foto profesionale. In felul acesta, vei intelege lumea altfel si vei reusi sa stabilesti care sunt cadrele potrivite pentru fiecare fotografie.

Descopera ce este important – in cazul in care ai de realizat o sedinta foto profesionala, nu e nevoie sa te concentrezi asupra lucrurilor esentiale pentru ca stii sigur ca in prim-plan trebuie sa se afle modelul, mai ales in cazul in care cadrele sunt obtinute intr-un studio. In momentul in care iti doresti sa fotografiezi un peisaj, un castel, o piata aglomerata dintr-un mare oras european, lucrurile se schimba. Simtul tau artistic va trebui sa decida care este pozitia care avantajeaza peisajul, dar si care sunt acele elemente ce trebuie scoase in evidenta. Vei descoperi cum sa lucrezi cu background blur si cu apertura.

Iesi din banal – nu urmari aceeasi linie impusa de cei mai multi fotografi. Incearca sa privesti din alt unghi si din alta perspectiva. Vezi esenta lucrurilor si captureaza acele evenimente sau acele cadre interesante, remarcante, care ar putea fi de interes. Pune-te in pielea celor care iti urmaresc creatiile si gandeste-te care ar fi acel element care i-ar surprinde in mod deosebit.

Foloseste cele mai bune produse – pentru developare poze si print foto trebuie sa fii foarte atent. Daca nu dispui de echipamente profesionale, s-ar putea ca munca ta sa fie in zadar. Calitatea imaginilor trebuie sa se pastreze si in momentul in care fotografiile sunt printate si introduse intr-un album foto.

Daca vrei sa tragi o concluzie, aceea poate fi necesitatea formarii unei constiinte distincte si a unei gandiri particulare. Perceptia lumii prin obiectiv si nu prin ochi. Construirea unui univers paralel, redat de camera foto.