Cele mai populare jocuri cu Kendama

Probabil ati auzit deja de Kendama, una dintre cele mai populare jucarii, care provine din traditia japoneza si care se bucura de populariate, mai ales in randul copiilor. Jocul este, totodata destinat si adultilor pentru ca reuseste sa imbunatateasca echilibru, atentia si concentrarea.

Cine a inventat Kendama?

Aceasta „jucarie” a fost preluata de Occident in jurul anului 1777; a urmat Drumul Matasii si a ajuns in Nagasaki, singurul oras care, la vremea respectiva, facea importuri. Jocul a devenit foarte popular, mai ales in vremea dinastiei Edo, insa, in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, totul a fost dat uitarii, urmand ca, odata cu incheierea acestuia, undeva in jurul anilor ’60, sa fie din nou adus in atentia publicului.

 

De data aceasta, au inceput sa fie organizate jocuri cu kendama in maniera profesionista, asa cum se intampla cu multe alte sporturi. In ultimii ani, jocul a devenit foarte popular in afara Japoniei, iar, cu putin timp in urma a aparut si in Romania si a atras in special atentia copiilor. In Europa, in anul 2008 a fost creat primul turneu, sustinut de Asociatia de Kendama din Marea Britanie.

Ce este kendama?

Pentru a intelege in profunzime acest obiect, trebuie sa ne raportam la componentele lui. Intre acestea, remarcam manerul (ken) si bila de lemn (tama). Legatura dintre aceste doua parti se face printr-un fir, o ata (ito). Corpul este prevazut cu doua cupe, care au dimensiuni diferite si cu un varf. In capatul corpului se afla o alta cupa, de alte dimensiuni. Aceste dimensiuni diferite ofera posibilitatea de a practica diverse tipuri de miscari.

 

Cum se practica aceste jocuri cu kendama?

Scopul acestui joc este acela de a coordona corpul, astfel incat sa prinzi bila in diferitele cupe puse la dispozitie pe maner. Pe masura ce jucatorul capata experienta, trucurile devin din ce in ce mai grele si mai complexe. Desi pare usor, este destul de greu, iar acesta are nevoie de o buna coordonare a corpului. Atat partea superioara, cat si partea inferioara contribuie la buna prindere a bilei. Cele care executa miscarile sunt mainile, insa, cu siguranta, si picioarele sunt puse in miscare pentru a realiza o prindere corecta.

 

Care sunt beneficiile unei jucarii kendama?

Ajuta la o mai buna coordonare intre ochi si mana si imbunatateste indemanarea jucatorului. Echilibrul este si el imbunatatit pe masura ce creste dificultatea. Reflexele sunt puse in miscare, astfel ca un jucator adevarat isi va dezvolta toate aceste calitati. De aceea, este un joc excelent, pe care il pot practica copiii pentru a-si dezvolta coordonarea si indemanarea. Pe masura ce avanseaza, acesta isi dezvolta abilitatile strategice, de care are nevoie pentru a prinde bila sub diverse forme.

 

Care este pozitia corecta a corpului?

Kendama romania anunta ca nu exista o pozitie standard, insa recomanda ca jucatorul sa pastreze tot timpul genunchii usor flexati, pentru a asigura o coordonare ideala. In aceasta postura, genunchiul mai sigur trebuie pozitionat usor in fata celuilalt. In cazul in care esti dreptaci, vei tine piciorul drept in fata celui stang si invers.

In ce consta o competitie de jocuri cu kendama?

In principiu, orice competitie de acest fel implica 2 jucatori, care se intrec in trucuri. Regula de baza este aceea de a prinde bila, in cat mai multe pozitii. Cei doi participanti nu au voie sa scape bila.

 

Daca si tu iti doresti sa capeti mai multa coordonare si indemanare, indiferent ca esti adult sau copil, incearca sa inveti acest joc complex. Poti achizitiona acest joc dintr-un kendama magazin online sau poti merge in librariile din toata tara, care comercializeaza acest produs. Important este sa iti doresti sa inveti si, cu timp si rabdare, vei reusi sa capeti cele mai bune abilitati.