Cum se sterilizeaza biberonul? Afla care sunt cele mai eficiente metode.

Inainte de a invata cum sa sterilizam biberonul, este important sa stim de ce o facem. Explicatia este simpla: in primul an de viata, sistemul imunitar al celui mic nu este format complet, astfel incat sa sustina lupta cu factorii externi nocivi. Flora intestinala se formeaza abia in jurul varstei de 2-3 ani si este direct influentata de mediul in care creste cel mic, dar mai ales de alimentatie. Sterilizarea biberoanelor este necesara pentru a impiedica virusii, bacteriile si alti paraziti sa patrunda in organismul bebelusului si sa il afecteze.

 

Pana cand sterilizam biberoanele?

Specialistii recomanda sterilizarea biberoanelor pentru o perioada de un an, moment in care sistemul imunitar este destul de matur si nu mai prezinta atatea sensibilitati. Nu trebuie sa cazi in extrema cealalta si sa creezi un mediu cat mai steril pentru cel mic. Acesta trebuie sa isi adapteze sistemul imunitar la mediul extern si la diversi factori nocivi cu care poate intra in contact, astfel incat sa-si intareasca imunitatea. Acesta este si principalul motiv pentru care sterilizarea nu este recomandata la infinit. La fel cum sterilizam biberoanele, vom steriliza si toate celelalte ustensile pe care le folosim.

 

Cum sterilizezi biberoanele?

Sterilizator electric – este una dintre cele mai populare si mai noi metode; se dovedeste a fi o metoda foarte rapida si eficienta, astfel ca, intreg procesul dureaza doar 15 minute, timp in care apa este incalzita, produsul sterilizat si racit. Dupa incheierea procesului, acesta poate fi pastrat pana la 24 de ore, asta in conditiile in care capacul nu este indepartat. Cel mai important aspect in aceasta situatie este pozitionarea elementelor cu fata in jos, astfel incat procesul sa aiba un succes deosebit.

Sterilizator pentru cuptorul cu microunde – exista si aceasta metoda si este intens practicata tocmai pentru ca este foarte rapida si nu are nevoie de o atentie prea mare. In doar cateva zeci de secunde, intreg procesul este finalizat. Cel mai important aspect in acest caz este pozitionarea biberonului cu capacul desfacut, astfel incat sa impiedicati eventualele accidente care se pot produce. Produsul ramane steril pana la 24 de ore, iar motivul pentru care este o metoda atat de populara este eficienta ei. Este probabil cea mai rapida metoda.

Sterilizarea biberoanelor prin fierbere – pentru indeplinirea cu succes a acestui proces, este necesara utilizarea unui recipient mare pentru fierbere, care sa aiba in componenta un capac. Recipientul trebuie umplut cu apa, iar produsul, pur si simplu introdus in acesta. Oala este ulterior acoperita si apa este lasata sa fiarba pret de 10 minute, timp in care este realizat procesul de sterilizare. Nu este indicat sa ridicati capacul in momentul procesului pentru ca exista riscul sa prinda aer, iar actiunea nu mai este una de succes.


Sterilizarea la rece a biberoanelor
– dupa cum probabil v-ati dat seama, de data aceasta, veti utiliza apa rece, dar ea trebuie insotita de o solutie speciala pe care o veti dizolva. Metoda este sigura si foarte eficienta, pentru ca indeparteaza bacteriile in cel mai scurt timp. Ai grija ca solutia trebuie inlocuita la fiecare 24 de ore si fii atenta la instructiunile de utilizare, astfel incat tot procesul sa se incheie cu succes. Principalul dezavantaj al acestei metode este durata pentru ca o astfel de actiune poate ajunge pana la 60 de minute.

Asadar, sterilizarea biberoanelor este o actiune necesara si extrem de importanta. Indiferent de metoda pe care o alegem, este important sa o facem. Pana cand se sterilizeaza biberoanele? Asa cum am spus si la inceput, chiar daca sistemul imunitar al celui mic este complet format in jurul varstei de 2-3 ani, sterilizarea se poate incheia la aproximativ un an. Este important ca cel mic sa intre in contact cu bacteriile, ca sa isi poate forma sistemul imunitar.